maandag 3 september 2012

Zomer 2012: Verandering

Na het laatste bericht van begin 2011  (Druk gehad zeker? uh, ja!) is het weer tijd voor een serie berichten. Thema hiervan zal zijn verandering.

Alles kan anders maar is het dan ook beter? Is een verandering vaak niet slechts een frisse wind? Nodig om iedereen bij de les te houden. Is het effect van een verandering wel meetbaar? Wat meet je dan precies vooraf en waarmee vergelijk je het achteraf? En is dat wel vergelijkbaar? Zaken als winstmarge zijn nog relatief eenvoudig maar medewerkerstevredenheid bijvoorbeeld? Wanneer tijdens de verandering de dapperen zijn weggelopen en de wat minder dapperen niet, al roepend: ik ben best tevreden hoor, is dan de tevredenheid werkelijk toegenomen?
Juist de wat minder meegaande medewerker met een kritisch houding die niet altijd een hoog rapportcijfer geeft is in potentie de meest waardevolle medewerker en tevens moeilijk vast te houden. Ze ergeren zich aan de "beloning"van de in hun ogen angsthazen.
Wanneer je iets wil aanpakken is de aandacht vooraf misschien wel van het grootste belang. Wat wil je nu echt bereiken? En benoem dat dan naar alle betrokkenen. Niet makkelijk maar wel eerlijk.

Die aandacht zorgt ervoor dat je to-the-point kunt blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 

blogger templates | Make Money Online